Angol almás pitetorta
8 adag
elkészítési ideje:2 óra
hozzávalók:
tésztához:
200 gramm liszt
1 kávéskanál só(elhagyható)
120 gramm margarin vagy vaj
2-3 evőkanál hideg víz
töltelékhez:
8 közepes nagyságú alma
2 kávéskanál citromlé
1 evőkanál kukoricaliszt
100 gramm cukor
10-20 gramm vaj
Elkészítjük az omlós tésztát:
A lisztet és a sót összekeverjük.A margarint vagy vajat a liszthez vagdaljuk míg morzsa szerű nem lesz.Kanalanként hozzá adjuk a ideg vizet.Minden kanál víz után jól elkeverjük a tésztában a vizet,majd 2 nem egészen egyforma nagyságú cipót gyúrunk belőle.
Az almákat meghámozzuk megszabadítjuk csumájától és vékony szeletekre vágjuk.Egy nagy tálban elkeverjük a kukoricaliszttel a cukorral és a citromlével(igaz a recept nem írja de egy kis fahéjjal még finomabb).
A nagyobbik tészta cipót kinyújtjuk akkorára hogy egy 20-23 cm átmérőjű tálon egy 4 cm túl lógjon.Kibéleljük a tálat.A szélét levágjuk annyira hogy 2 cm lógjon túl az edény falán.Az almás tölteléket a tésztára öntjük.A kisebb darab cipóból egy akkora darabot nyújtunk hogy körös-körül lefedje az almás öntetet(figyeljünk hogy az oldalán is illeszkedjen a két tészta.A tetejét megkenjük tejjel és porcukrot szórunk rá.A tetején néhány helyen vágjunk be hogy a gázok szabadon áramolhassanak.Ha maradt tésztánk a tetejére egy virágot díszítés képen vágjunk.220'fokon 7-es fokozaton kb. 45 percig sütjük addig míg aranysárga nem lesz.
Jó étvágyat!