2016. máj 18.

Angol almás pitetorta

írta: kiss.maja.lilien
Angol almás pitetorta

8 adag 

elkészítési ideje:2 óra

hozzávalók:

tésztához:

200 gramm liszt 

1 kávéskanál só(elhagyható)

120 gramm margarin vagy vaj 

2-3 evőkanál hideg víz

töltelékhez:

8 közepes nagyságú alma

2 kávéskanál citromlé

1 evőkanál kukoricaliszt

100 gramm cukor 

10-20 gramm vaj

Elkészítjük az omlós tésztát:

A lisztet és a sót összekeverjük.A margarint vagy vajat a liszthez vagdaljuk míg morzsa szerű nem lesz.Kanalanként hozzá adjuk a ideg vizet.Minden kanál víz után jól elkeverjük a tésztában a vizet,majd 2 nem egészen egyforma nagyságú cipót gyúrunk belőle.

Az almákat meghámozzuk megszabadítjuk csumájától és vékony szeletekre vágjuk.Egy nagy tálban elkeverjük a kukoricaliszttel a cukorral és a citromlével(igaz a recept nem írja de egy kis fahéjjal még finomabb).

A nagyobbik tészta cipót kinyújtjuk akkorára hogy egy 20-23 cm átmérőjű tálon egy 4 cm túl lógjon.Kibéleljük a tálat.A szélét levágjuk annyira hogy 2 cm lógjon túl az edény falán.Az almás tölteléket a tésztára öntjük.A kisebb darab cipóból egy akkora darabot nyújtunk hogy körös-körül lefedje az almás öntetet(figyeljünk hogy az oldalán is illeszkedjen a két tészta.A tetejét megkenjük tejjel és porcukrot szórunk rá.A tetején néhány helyen vágjunk be hogy a gázok szabadon áramolhassanak.Ha maradt tésztánk a tetejére egy virágot díszítés képen vágjunk.220'fokon 7-es fokozaton kb. 45 percig sütjük addig míg aranysárga nem lesz.

Jó étvágyat!

  • 20160123_140956.jpg

 

Szólj hozzá

édesség pite finomság angol pite